CYKLOTOULKY HOLANDSKEM, RELIÉFEM POHOŘÍ ARDÉNY I PODÉL ŘEKY MOSELY
středa 25.7. - neděle 5.8.2012

    AKTUALITKY K ZÁJEZDU - CK NOMÁD - číslo zájezdu 1030, cena 10 790 Kč (záloha 3500, doplatek 7290 Kč)
Účastníci zájezdu: Jaroslav B., Zuzana B., Jan B., Ivana Č., Stanislava D., Naděžda H., Lenka H., Alena H., Ivan H., Leoš H., Helena J., Marta J., Helena K., Alla K., Petr K., Anna K., Sonja K., Luděk L., Jarmila L., Zdena M., Jiří M., Jan M., Hana P., Jiřina P., Jan P., Eva P., Irena P., Nataša R., Vladimír R., Jitka S., Miroslav Š., Božena T., Pavel T., Zuzana V., Jiří V., Jana V.

    CHARAKTER ZÁJEZDU
  MENU
  Benelux - volné společenství Belgie, Holandska a Lucemburska. Jeho název je odvozen od počátečních písmen jmen těchto zemí, tedy Belgique, Nederland aLuxembourg.
  V roce 1948 byla vytvořena celní unie, později byla přeměněna na hospodářskou unii. Země jsou malé a mají vysokou hustotu zalidnění, pokládají se za nejvyspělejší v Evropě. Celková rozloha území je 76 657 km2.
  Holandsko - země cyklostezek, větrných mlýnů, poldrů, písečných dun, dřeváků a sýra. Země protkaná stovkami kilometrů vodních kanálů a svým rovinným charakterem přímo stvořená pro cyklistiku.
  Dějiny Belgie poznamenala její poloha. Střídavě si ji půjčovala Francie, Velká Británie, Německo, Francie, Španělsko, Holandsko. Dnes je to bohatý stát, člen Evropské unie, jejíž hlavní město Brusel má aspirace být i metropolí celé Evropy.
  A Lucembursko? S ním nás v postavě krále Jana spojil běh středověkých dějin. Ze zemí Evropské unie je sice nejmenší, ale v přepočtu národního důchodu na jednoho obyvatele (možná trochu překvapivě) nejbohatší. V Německu a Lucembursku nás ale čeká i zvlněný terén pohoří Ardeny, krásné majestátné hradly a jistě nás okouzlí i vyhlášená vinařská oblast podél řeky Mosely.

Úvod
Stručné dějiny
Trasa
Vybavení na cestu
Odkazy a dopisy
Fotky z cesty

Průvodce
???

   POKYNY K ZÁJEZDU
   Odjezd
Ve středu 25. 7. 2012 v 17:00 hodin z Prahy. Nástupní místo je na ulici V olšinách, na zastávce autobusu těsně u stanice metra Strašnická v přídavném pruhu po pravé straně ve směru od centra (za světelnou křižovatkou s ulicí Starostrašnická). Po vystoupení ze stanice metra je to na opačné straně ulice, přes 4 proudovou silnici (dva proudy v každém směru, uprostřed je zelený travnatý pás).
    Návrat
Návrat je v neděli 5. srpna v ranních či dopoledních hodinách a stejné místo
    Co je důležité
To nejdůležitější, co si nelze zapomenout doma, je cestovní doklad, tj. občanský průkaz nebo cestovní pas. Jeho platnost by měla trvat alespoň 6 dalších měsíců po skončení zájezdu, tj. přinejmenším do 5. 2.2013!
Berete-li si svůj vlastní stan, nejvhodnější je se samonosnou konstrukcí (nenastanou problémy se zatloukáním kolíků). Pokud stan nemáte, je možné si ho objednat u naší CK (viz katalog JAK CESTUJEME, bod 14. Půjčování). S sebou spacák a karimatku.
Vezměte si vhodné oblečení a obutí pro jízdu na kole, pláštěnku, rukavice, sluneční brýle, cyklistickou helmu a náhradní převlečení. Nezapomeňte na náhradní díly, které byste během cesty mohli potřebovat a na zámek na kolo.
Doporučené vybavení účastníka cyklistického zájezdu:
- kolo v bezvadném stavu
- cyklistické oblečení, pláštěnka, cyklistická helma
- rezervní duše, lepení, pumpička, mazací sprej na řetěz, případně rezervní plášt'kola
- náhradní díly (lanka, špice, přehazovačka…)
- zámek na kolo, cykloláhev
Věnujte, prosím, pozornost ochraně rámu kola před odřením. Doporučujeme rámˇzabalit, či zakoupit tepelně izolační trubici Mirelon Pro z pěnového polyetylenu. Na trhu je běžně k dostání v různých tlouškách (pro izolaci potrubí). Dále je vhodné vzít si 3 pevné řemínky pro připevnění kola během přesunu.
Během tras na kole bude povětšinou k ruce naše doprovodné vozidlo a většinou se s ním jednou nebo dvakrát za den na předem určeném místě setkáme, pojedeme tedy „na lehko“. Jako příruční zavazadlo je asi nejvhodnější brašnička na řídítka nebo přes rameno (s obsahem: jídlo na cestu' rezervní duše nebo galuska, pláštěnka, peníze a doklady zabalit pro případ deště do igelitu). Nezapomeňte si kolo vybavit držákem na cyklistickou láhev, a pokud se hodně potíte, zásobte se dostatečně iontovými nápoji. Láhev na pití je samozřejmě nezbytností. Časté jsou defekty kol způsobené střepinami skla, a proto doporučujeme mít pláště kol s dobrým nesjetým vzorkem.
Pokud by se někomu zdály některé etapy příliš dlouhé a namáhavé, je možné jejich operativní zkrácení a část náročnějších úseků absolvovat v doprovodném vozidle.
Z dalších potřebných věcí na cestu znovu připomínáme tmavé brýle (a náhradní dioptrické brýle - pokud je potřebujete), opalovací krém s vyšším UV filtrem a klobouk či jinou ochranu hlavy proti sluníčku (hlavně osoby náchylné k úpalu a úžehu), plavky, lžíci (příbor), plastikovou láhev na vodu (o obsahu aspoň 1 litr), základní léky (viz bod 5. ZDRAVÍ) nebo léky, které pravidelně užíváte. Pokud máte potíže se vstáváním, vezměte si s sebou budík.
    Zdraví a pojištění
  Je třeba, aby každý z vás měl s sebou přinejmenším některé základní léky: Endiform (případně Endiaron nebo živočišné uhlí), Acylpyrin, Paralen, dezinfekci (např. Jodisol nebo Septonex) a několik náplastí. Nezapomeňte si vzít pokrývku hlavy, sluneční brýle a kvalitní opalovací krémy s vyššími ochrannými faktory. Užitečný může být i Panthenol na spáleniny. Doporučujeme před odjezdem navštívit zubaře!
V ceně zájezdu je připojištění MINI od Generali Pojišťovny a.s., které zahrnuje úhradu léčebných výloh do výše 1 700 000 Kč v zahraničí, se zajištěním nepřetržité asistenční služby, lékařského ošetření, hospitalizace a nákladů léčení při pobytu v nemocnici, ošetření zubů do výše 10 000 Kč, přivolání opatrovníka do výše 50 000 Kč včetně repatriace.
V ceně cyklistických zájezdů je současně pojištění SPORT. Naše CK nabízí připojištění EXKLUZIV za zvýhodněnou cenu 500 Kč na celou dobu zájezdu pro zájezdy do Evropy. Přesné podmínky „připojištění okluziv“, věková a další omezení najdete na www.generali.cz.obědy a jiné stravování, vstupy do památkových objektů, cestovní pojištění, ubytovací taxu 7 EUR/os)
    Devizové vybavení
- sledujte kurz Eura
Zdůrazňujeme, že vstupné do jednotlivých památek, muzeí, sprchy v kempech apod. není v ceně zájezdu zahrnuto a účastníci si je hradí z vlastních prostředků.
Ceny vstupenek do některých atraktivních míst jsou 10 až 15 €. Nižší vstupné někde platí studenti, proto si (ti, kterých se to týká) nezapomeňte doma své ISIC karty. Vzhledem k cyklistickému zaměření zájezdu není nutné měnit žádné horentní sumy. Na vstupné a drobné suvenýry by Vám mělo stačit cca 100 €. V záloze mějte i nějakou finanční rezervu pro případ zdravotních potíží.
    Zavazadla
Vzhledem k omezenému prostoru a nářadí řidičů, je nanejvýš nutné dodržet váhový limit zavazadel maximálně 15 kg! Do něj se nezapočítává přenosný hudební nástroj - pokud na nějaký hrajete, přivítáme, vezmete-li jej s sebou (nejlépe kytaru). Z důvodu možného přetížení autobusu musíme skutečně Vaše zavazadla převážit. Příplatek za nadváhu vybereme ještě před odjezdem podle cestovních podmínek.
Po našich předchozích zkušenostech a vzhledem k nedostatečným úložným prostorům, zdůrazňujeme, že nemůžeme přijmout batohy s konstrukcí (krosny)! Ač se to zdá „netulácké“, jsou kufry nebo pevné tašky mnohem praktičtější. Zabírají méně místa a daleko snadněji a rychleji se ukládají do úložných prostorů vozidla.
Doporučujeme, abyste měli dvě zavazadla. Jedno větší uložené dole a jedno menší s osobními věcmi, jídlem a pitím nahoře při sobě. To také můžete využít pro cyklistické etapy. Během dlouhých přejezdů můžeme přehrát Vaše oblíbené DVD, pokud je vezmete sebou.
    Noclehy
Spát budeme 9× v kempech s možností důkladnější hygieny se sprchou ve vlastních stanech a v autobusu při nočních přejezdech.
Kromě kempů a přírodních zdrojů využijeme k hygieně i sociálních zařízení během cesty (dálniční odpočívadla, velké benzínové pumpy apod.).
    Stravování
Začíná druhým dnem snídaní a končí posledním dnem opět snídaní. V ceně zájezdu je každý den snídaně, polévka či balíček k doplnění polopenze při cyklodnech a večeře (nebo pozdní oběd - dle instrukcí průvodce v závislosti na konkrétním denním programu a možnostem).
Ke snídani (chléb či jiné pečivo s pomazánkami, salám, ovesné vločky apod.) i večeři (většinou teplá a masitá) podáváme teplý čaj. Jídla jsou vydatná, přesto doporučujeme vzít si s sebou potraviny (konzervy, suché salámy ap.) jako třetí denní jídlo. Jejich množství však nepřehánějte.
Na začátku zájezdu od nás dostanete k zapůjčení talířek a hrníček. Lžíci (příbor, lžičku) si vezměte vlastní! Máte-li rádi pohodlí a máte-li možnost, doporučujeme Vám vzít s sebou malou (!) přenosnou skládací stoličku. Není nutná, ale občas přispěje ke zvýšení kultury „stolování“ při konzumaci stravy.
Během zájezdu bude kuchař vařit kávu (obvykle při snídani a večeři nebo i jindy, bude-li dost času.) Kromě ní si u kuchaře za české koruny můžete koupit (až do vyčerpání zásob) pivo či lihoviny. Nealkoholické nápoje si vezměte sami (nejlépe ty v prášku).
    Počasí
V Holandsku převládá oceánské podnebí, které ovlivňuje také teplý mořský proud Atlantského oceánu. Léto bývá příjemné, s dostatkem srážek a průměrnou teplotou kolem 20°C. Lucembursko, východní Belgie a západ Německa, má klima velmi podobné našemu. V oblasti údolí řeky Mosely je spíše tepleji, v pohoří Ardeny zase spíše chladněji.
- sledujte předpověď...

  ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ZEMI (převzato z Wikipedie)

 

«« nahoru...  

© Čtrnáctka